MITÄ TÄMÄ PADEL OIKEEN ON?

Mukavaa, että kysyit meiltä juuri tuota! Padelilla tarkoitetaan erittäin sosiaalista ja mukavaa mailapeliä, jota voidaan lähtökohtaisesti kuvailla tenniksen ja squashin yhdistelmäksi.

 

Käytännössä pelaaminen tapahtuu nelinpelinä, mutta lajia on myös mahdollista pelata kahdestaan*. Padel-kenttää voi helposti verrata pienoiskokoiseen tenniskenttään, jossa takarajat ovat kuitenkin härskisti korvattuina seinillä! Mitä tämä on! Se on oikeastaan padelin suola. Avataan seinien hyödyntämistä hieman enemmän sääntö-osuudessa, mutta karrikoidusti pallo voidaan myös kimmottaa omalta puolelta vastustajien puolelle seinien avulla. Kuulostaako helpolta vai hankalalta? Tule kokeilemaan kuinka se taipuu just sulta ja kavereiltasi!

 

Yhtenä padelin parhaista piirteistä voidaan myös pitää lajin matalaa aloittamiskynnystä. Vauvasta vaariin, konkarista koheltajaan ja verivihollisista sydänystäviin – padel sopii kaikille mukavaksi tekemiseksi tai erinomaiseksi liikuntamuodoksi. Ei muuta kun palloa ilmaan ja naattimaan peleistä ja Suomen kesästä. Vamos!

*nelinpelikentällä kaksinpelit saa parhaiten aikaiseksi kun käyttää vain ristikkäisiä puolikenttiä

SELITTÄKÄÄ JOKU NYT SÄÄNNÖT!

No hei, mehän selitetään – tai ainakin yritetään avata niitä! Padelissa on käytännössä samanlaiset syöttövuorot kuin tenniksessä, mutta itse syöttö tapahtuu hiukan eri tavalla. Syöttövuorossa olevalla pelaajalla on kaksi yritystä syöttää pallo vastapuolelle ristikkäiseen ruutuun. Syöttäminen tapahtuu tenniksen tapaan syöttöruudun takaa, mutta syöttö tulee suorittaa alakautta pompusta maksimissaan oman vyötärön korkeudelta. Syöttö ei saa ensimmäisen pompun jälkeen osua kentän metallirakenteisiin, koska muuten se todetaan vääräksi (tässä kohtaa voitte siis huutaa kaikki OUT!). Kun pallo on osunut vastapuolella maahan saa vastaanottaja yrittää palauttaa tätä kierteistä tai kovaa mestarisuoritusta syöttäneen parin puolelle. Kun syöttö-osuus on hoidettu – pelataan pallo siihen asti loppuun kunnes se joko:
 

  1. Pomppaa kenttään kaksi kertaa

  2. Osuu taka- tai sivuseinään (lasi tai metalli) ennen kuin se on pompannut kenttään

  3. Lyödään vastustajan kenttäpuoliskon kautta ulos kentältä niin, että vastapuoli ei saa sitä enää takaisin

  4. Pallo lyödään verkkoon

 

Pisteiden lasku tapahtuu samalla tavalla kuin tenniksessä. Ensimmäisestä pisteestä saa 15, toisesta 30, kolmannesta 40 – ja seuraavan kun voitat, niin sillä saa yhden pelin eli geimin. Geimin voittamiseksi tarvitaan kahden ero eli tilanteessa 40-40 tarvitaan kaksi peräkkäistä pistettä. Niin helppoa! Erän voittaa kuudella geimillä ja ottelun kahdella erävoitolla. Erän ollessa tasatilanteessa 6-6 ratkaistaan erävoitto tenniksestä tutulla tie-breakilla, joka pelataan seitsemään pisteeseen kahden erolla.

Jos ja kun jokin jäi epäselväksi, niin meille saa aina soittaa!